Hästen – vår tids cykel

Ibland undrar man hur dom står ut. Hästarna alltså. Allt oftare möter man hästar som kommer in i ridhuset med tjusiga benlindor, täcken upp över öronen och träns som kan mäta sig med glittret från Tiffanys diamantutställning i New York. Jämte kommer ryttaren med så mycket blingbling att man får ta på sig solglasögonen. Och detta går väl an även om det kanske är lite “to much”. Men sen sätter sig ryttaren upp och börjar rida som om det inte är en levande varelse utan en cykel. Ingen försiktig uppvärmning och mjukgörande rörelser utan korta upp tygeln och sparka igång i trav direkt. Därefter följer ett monotont malande i olika gångarter med överdriven eftergift i nacken och utan skrittpauser på lång tygel. Efter 30 minuter sitter ryttaren av utan att först ha travat/skrittat av hästen. Hur står hästarna ut???

Detta blir allt vanligare och jag förtvivlas över det varje gång jag stöter på det. Nu har flera börjat varna för att den allmänna hästkunskapen och kunskapen om att träna hästarna rätt är alldeles för dålig och t o m börjar försvinna. Nu har ett brev från Agria skickats ut till alla tränare och ridskolelärare i landet och där de vädjar om att vi måste börja prioritera detta i vår undervisning och träning. Jag kan bara hoppas på att alla hörsammar detta.

För att försöka dra ett litet strå till stacken har nyligen The Real Team bildats. En liten grupp ryttare som tillsammans siktar högt inom framförallt fälttävlan men även inom dressyr och hoppning. Vi har en dressyr-, en hopp- och en fälttävlanstränare knutna till gruppen som ska samverka för att på bästa möjliga sätt bistå ekipagen att utvecklas rätt. Vi låter hästarna avgöra var de trivs bäst och har de bästa förutsättningarna för att kunna utvecklas till sin fulla potential. Vi låter gammal hästkunskap tillsammans med modern forskning och en stor lyhördhet för varje individ vara vägledande för att nå detta. Så småningom kommer detta forma The Real Academy där hästkunskap, ridning och den allmänna kunskapen och förståelsen för hästen både fysiskt och psykiskt kommer att vara vägledande för att kunna utbilda de som verkligen vill komma hästen nära i både träning, tävling och på skogsturerna. Allt för att försöka bidra till en bättre tillvaro för hästarna så att vi kan stoppa den negativa trend vi är inne i nu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s